Foto: SVT.

Lista: Hotade byskolor i Västerbotten

Publicerad

Malgovik och Nästansjö i Vilhelmina kommun är de två senaste byskolorna som fått nedläggningsbeslut. Men runt om i Västerbotten är fler byskolor i farozonen och riskerar antingen stängning eller flytt av klasser.

• Vindeln – Åmsele, Granö och Hällnäs är tre byskolor som riskerar nedläggning när Vindelns kommun behöver spara pengar. Utreds just nu av kommunen.

• Lycksele – Rusksele, Kristineberg, Umgransele och Knaften är byskolor som är i farozonen efter att skolstrukturen i Lycksele kommun utretts. Beslut fattas senare i vår.

• Åsele – Mellanstadiet vid Fredrika skola kan komma att flyttas in till Åsele. Det är rektorn som föreslagit detta, något som ska upp i omsorgs- och utbildningsutskottet nästa vecka.

• Storuman – Stenseles mellanstadium flyttas in till Storuman av besparingsskäl. Beslut redan fattat. 

• Skellefteå – Det finns ett tjänstemannaförslag om att flytta mellanstadiet från Kusmark till Ersmark. Inget politiskt beslut är fattat än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer