Pappa David Eriksson berättar hur det enligt förslaget kommer att bli för Helge framöver Foto: Svt

Förslag om att flytta elever från Kusmarksskolan i Skellefteå upprör

Publicerad

För tio år sedan hotades skolan i Kusmark norr om Skellefteå av nedläggning på grund av för få barn. Nu är skolan trångbodd, Skolinspektionen hotar med vite och det finns förslag att flytta barn.

– Finns barnunderlaget ska byn inte straffas för det, menar föräldern Thomas Johansson.

Kågedalen växer. Här bara två mil norr om Skellefteå vill människor bo. Skolan i Kusmark som är anpassad för ungefär 100 elever är full. Nu finns dessutom drygt 75 barn i åldern 1-5 år som vill ha plats på förskolan som är inrymd i skolan.

– Det här är ju en anledning till att Skolinspektionen vid sin tillsyn hotade med vite på 850 000 kronor om inte kommunen vidtar åtgärder, konstaterar Thomas Johansson som är en av de föräldrarna som blev upprörd över den lösning som då presenterades.

Förslaget blev att flytta de äldre barnen till Ersmarkskolan längre ner i Kågedalen.

– En paniklösning som bara flyttar problemet, menar Thomas Johansson som har stöd av många föräldrar i alla berörda byar.

Besvärliga konsekvenser

Nyligen hölls ett möte med politiker från för- och grundskolenämnden dit 130 kom. De vill istället att politikerna på sitt möte den 25 mars ska bestämma sig för att ordna någon form av separat förskolelösning i Kusmark. För nuvarande tjänstemannaförslag får besvärliga konsekvenser inte minst för de familjer som bor längre bort i Kågedalen.

– Vi kommer att ha våra tre barn på flera olika ställen; Sandfors, Kusmark, Ersmark och sedan Kåge. Det skapar splittring i bygden, säger David Eriksson som i klippet berättar vilka konsekvenser förslaget får för hans yngste son Helge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.