Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa Eriksson Krutrök svarar på tre frågor om humor i kristider: ”Behöver kunna skratta åt det fruktansvärda som händer”. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Humor viktigt i kristider – hör forskaren i Umeå: ”Behöver kunna skratta åt det fruktansvärda”

Publicerad

Det är okej att skratta när krisen är nära. Samtidsfenomenet memes har snabbt blivit en viktig del i att sprida information och bilda opinion – på ett humoristiskt sätt.

– Memes kan fungera som en katapult för spridning av information till en större massa, och därför kan memes spela roll även vid krig och kriser, säger Moa Eriksson Krutrök, forskare vid Umeå universitet.

De senaste åren har den svenska krismedvetenheten stärkts, och krig har kommit närmare. I början av året uppmanade överbefälhavare Micael Bydén svenska folket att förbereda sig på krigstider.

Det har hänt mycket i världen och i vår närhet, bland annat den ryska invasionen av Ukraina för två år sedan, det pågående kriget mellan Israel och Hamas, och en utdragen svensk Natoansökan.

Memes används som verktyg

Vid både krig och kriser har memes blivit ett viktigt verktyg för att sprida information – framförallt bland yngre som använder sociala medier som informationskälla.

– Det är viktigt att vi använder humorn som en kollektiv kraft i tider av kris. Vi behöver kunna skratta åt det fruktansvärda som händer, säger Moa Eriksson Krutrök.

I klippet svarar hon på tre frågor om hur humor och memes kan fungera både som information och för att bilda opinion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.