Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För Umeå innebär det fler avancerade jobb så att våra studenter ska kunna gå till nya arbetsplatser.” – hör kommunalrådet Hans Lindberg (S) om vad ett Nato-center hade inneburit för Umeå. Foto: SVT

Umeå vill se ett Nato-center i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Nu anmäler Umeå kommun intresse för att ett Nato-center ska etableras i kommunen. Kommunalråd Hans Lindberg (S) tror bland annat att etableringen skulle öppna upp för fler jobb.

– Det är väldigt spännande och vi ser att vi har goda förutsättningar för det här, säger han.

Skulle Sverige bli med i Nato kommer det sannolikt att öppnas ett kompetenscenter i landet.

Natos kompetenscenter, så kallade Center of Excellence, används för att utbilda och samla expertis och förhoppningen från kommunen är centret ska bygga på världsledande verksamheter som redan i dag finns i Umeå när det gäller kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen.

Sverige och Nato

– Vi har goda förutsättningar för forskning och träning, men vi har även goda förutsättningar för kompetensförsörjning, säger Hans Lindberg (S).

Fler resurser till forskning

Ett Nato-center i Umeå skulle bland annat kunna innebära mer resurser till forskning, spetskompetens inom totalförsvaret och fler jobb.

– Vi tror även att det här skulle utveckla Nato att etablera sig i Umeå, säger Hans Lindberg (S).

Hör Hans Lindberg (S) om ett Nato-center i Umeå i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet