Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon bryr sig inte om betalningsanmärkningar” – se varför ”Jesper” inte känner att han har något annat val än att hyra av den åtalade kvinnan. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Hyresgästen om lägenheterna i Boliden: ”Jag får inte hyra någon annanstans”

Uppdaterad
Publicerad

”Jesper” har hyrt lägenhet i Boliden av kvinnan som misstänks för penningtvätt. Enligt honom har det varit låg standard på bostäderna hon hyr ut – men han har inte haft något annat val.

– För mig som har betalningsanmärkningar och inte får hyra någon annanstans är det bra, men jag hade hellre haft en annan hyresvärd, säger han.

Jesper, som egentligen heter något annat, har till och från de senaste sex åren hyrt bostad i Boliden av den kvinna som under några år köpte upp en mängd fastigheter i Boliden och Burträsk utanför Skellefteå.

Han är en av flera hyresgäster som SVT Nyheter Västerbotten varit i kontakt med som säger att kvinnan hyr ut lägenheter till vem som helst. Jesper menar att detta är en av orsakerna till att det varit så bråkigt i samhället.

– Då samlar man alla bovar på en och samma plats, säger han.

En annan hyresgäst är i liknande situation:

– Jag har inget annat val än att hyra här, förlorar jag den blir jag hemlös.

Soc prövar stöd – inte hyresvärd

Enligt hyresgäster handlar det om lägenheter med låg standard, men med en lagom hög hyra anpassad för att få försörjningsstöd.

Socialtjänsten i Skellefteå understryker att de aldrig hyr lägenheter av oseriösa hyresvärdar som den här kvinnan. Däremot kan de inte neka någon försörjningsstöd som själv ordnat ett boende med vad som bedöms som en skälig hyra.

– Då är det rätten till försörjningsstöd vi prövar, inte hyresvärden, säger Vida Tavakoli, tf chef på Individ- och familjeomsorgen.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt hyresvärden men inte lyckats få svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Penningtvätthärva i norra Sverige

Mer i ämnet