Ida Östensson. Foto: TT

Ida Östensson: ”Känner ingen kvinna som inte blivit utsatt”

Uppdaterad
Publicerad

Berättelserna rasar in under hashtaggen MeToo. Flera lokala profiler i Västerbotten har berättat att de blivit utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp.

– Kvinnor är inte överraskade över det här men män är det, säger Ida Östensson,

Ida Östensson är grundare av stiftelsen på Make Equal och är bara en av många som har skrivit under hashtaggen #MeToo.

– När jag tänker efter så känner jag faktiskt ingen kvinna som inte blivit utsatt för sexuella trakasserier, kränkningar, ofredanden eller övergrepp, skriver Ida Östensson,

Kampanjen #MeToo

”I tystnad skyddar vi män”

Författaren Christina Rickardsson från Vindeln skriver:

“Det är inte något som vi kvinnor ska vara tyst om. Det här är ett socialt och kulturellt problem som vi aldrig kommer att lösa om vi förblir tysta. För i vår tystnad skyddar vi dessa män”.

Musikern Annika Norlin om initiativet på sin Facebook:

”Tänk om den här kampanjen tar sig till barnen och tonåringarna så att de kommer att fatta att det här ÄR EN GREJ och inte nåt som ska tryckas undan och stängas in och accepteras?”

Män har stöttat kampanjen

Andra som deltagit i kampanjen är bland annat politikern Lena Sandelin (S), Anja Pärson, och musikern Cleo. Även män har gått ut och hyllat kampanjen. Politikern Nasser Mosleh som är gruppledare Miljöpartiet i Umeå skriver på sin blogg:

”Jag hoppas att detta också får oss män att tänka över våra beteenden, har vi någonsin sagt något som sårat eller kränkt någon, har vi sagt någon kommentar till någon tjej som är olämplig men som vi tyckte va en oskyldig kommentar. Tar vi män detta för lätt? Det tror jag och vi måste ändra på detta!!”

”Nu är det männens tur”

Ida Östensson hoppas att männen gör något åt känslan som de får när de läser om kvinnornas berättelser.

– Jag hoppas män får en aha-upplevelser och inte bara snackar utan tar tag i det här. Nu är det männens tur. De kan till exempel bjuda in till en killmiddag och prata med varandra om  sex, gråzoner och porr, säger Ida Östensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet