SVT:s reportrar befann sig tidigare i veckan på en smyginvigning av den nya klätterhallen. Foto: SVT

Efter invigningen av nya klätterhallen i Umeå: ”Känns jättejättebra”

Publicerad

Träningsanläggningen Iksus nya klätterhall i Umeå är en av Sveriges största och också en av Sveriges mest moderna. Klättringshöjden går upp till 17 meter och har lockat till sig många klättrare under helgens invigning – som skedde i tre steg.

Carlos Cabrera är ansvarig över den nya klätterhallen och är mycket nöjd efter helgen.

– Invigningen har skett i tre steg. I fredags bjöds personer som varit inblandade i bygget in, bland annat representanter för kommunen och universitetet. Då kom ungefär 150 personer totalt, säger Cabrera.

Under lördagen hölls en invigningstävling, Novemberdraget, där 210 personer tävlade och ungefär 50-60 personer fanns i publiken. Under söndagen fick alla som ville besöka klätterhallen.

Över förväntan

– Vi hade inte förväntat oss att så många skulle komma. Alla möjliga kom, både barn och vuxna. Det är verkligen kul att så många barn kom hit idag eftersom Iksu vanligtvis inte har särskilt mycket för dem, det är mest kampsporter, säger Carlos Cabrera.

Sammanlagt beräknar han att ungefär 500-600 personer besökte hallen under söndagen. Människor som intresserar sig för klättring tog sig dit både från så avlägsna orter som Kiruna och Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer