Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Så här gör man inte i Sverige 2020” – se upprördheten i jaktlaget Foto: Berno Jonsson/SVT

Ilska bland jaktlag sedan Sveaskog sagt upp arrenden

Uppdaterad
Publicerad

Det kokar rejält bland flera älgjaktlag i Lycksele och Storumanområdet sedan Sveaskog sagt upp deras arrenden.

Flera jaktlag SVT pratat med menar att Sveaskog uppträder oschysst och sätter press på jägarna att skjuta mer älg. Om de inte uppfyller avskjutningsmålen hotar Sveaskog med att säga upp arrenden.

Ett jaktlag i Grundfors utanför Barsele menar att de fått muntliga löften att fortsätta jaga på Sveaskogs mark, precis som man gjort de senaste 50 åren. Men trots löftet har deras avtal sagts upp och enligt jaktlaget beror det på att de skjutit för få älgar.

Sålde till annat jaktlag för mer pengar

Men jaktlaget menar att det inte finns flera älgar på markerna. 

– Det är rent åt skogen att man ska säga upp det på det här viset. Vi har skjutit mest älg, men utses till syndabockar för att vi ifrågasatt Sveaskog, säger Greger Thorsson ordförande i Grundforsbyggets jaktklubb.

Jaktlaget har inte fått någon förklaring till Sveaskogs agerande och är mycket besvikna. Jakten i området har nu sålts till jägare från södra Sverige, för en betydligt större summa än vad jaktlaget i Grundfors betalat.

Vill inte kommentera

Sveaskog vill inte kommentera enskilda fall, men Ola Söderdahl som är chef för marknadskommunikation på Sveaskog dementerar att det handlar om pengar eller att avtal enbart skulle sägas upp för att det skjutits för få älgar.

– Att anledningen bara är att man inte nått sina avskjutningsmål, det händer inte, säger Ola Söderdahl.

Jägarna från Västerbotten ger inte mycket för Sveaskogs agerande. De vill få till ett möte med Sveaskog för att diskutera frågan, men Sveaskog anser ärendet som avslutat.

– Det är en metod som inte tillhör Sverige 2020 utan det till hör kanske Nordkorea eller Ryssland, säger Christer Klintefelt, medlem Grundforsbyggets jaktklubb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jaktkritik mot Sveaskog

Mer i ämnet