Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jägareförbundets ordförande i Västerbotten, K G Abramsson menar att Sveaskog gått över gränsen när man vägrat uppge någon motivering till uppsägningarna. Foto: SVT

Jägareförbundet starkt kritiskt mot Sveaskog: ”Ett fullkomligt maktmissbruk”

Uppdaterad
Publicerad

Nu riktar också Jägareförbundet i Västerbotten skarp kritik mot Sveaskog kring de uppsagda arrendeavtalen.

– I den information jag fått från jaktlagen här i Västerbotten så handlar Sveaskogs agerande om ett fullkomligt maktmissbruk, det går inte att föra ett samtal och ha en dialog med Sveaskogs tjänstemän, säger K G Abramsson som är Jägareförbundets ordförande i Västerbotten.

Han menar att Sveaskog gått över gränsen när man vägrat uppge någon motivering till uppsägningarna utan istället hotat och utövat påtryckningar mot jaktlagen kring älgavskjutningen.

– Ett stort statligt företag som ska företräda svenska folket äventyrar sitt goda namn och rykte och hela sitt anseende genom att bära sig åt på det här sättet, säger K G Abramsson.

Hemliga affärsuppgörelser

Sveaskog vill inte kommentera de enskilda fallen utan hänvisar till att det är hemliga affärsuppgörelser. De menar också att det är få jaktlag som blivit av med sina arrenden och att det inte finns någon systematik i deras förfarande.

– Vi har ett bra samarbete med jaktlag i hela landet men sen finns det en handfull jaktlag där man inte fullföljt riktlinjerna i vårt avtal och då måste vi ta ansvar och säga upp dem, säger Ola Söderdahl som är marknadskommunikationschef vid Sveaskog.

Men KG Abramsson vidhåller sin kritik.

–  Sveaskog har framträtt som de mest oresonabla av skogsbolagen när det gäller förhållandet mellan markägare och jägare. De måste mumla ur skägget och uppge den egentliga anledningen till att de sagt upp arrendena med de aktuella jaktlagen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jaktkritik mot Sveaskog

Mer i ämnet