Jägarnas kritik mot Sveaskog växer Foto: svt

Jägarnas kritik mot Sveaskog växer

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om Sveaskog som sagt upp arrendeavtalen med flera jaktlag i Västerbottens inland. Nu träder fler jägare fram och vittnar om hårdare tag från Sveaskog.

– Det är ett tjänstemannavälde utan dess like inom Sveaskog och en bolagsordning av gammal hävd, säger Tage Collberg som är jaktarrangör i Sorsele och som blivit av med den mark som han arrenderade av Sveaskog.

Uppsägningen av hans arrende kom som en blixt från klar himmel förra hösten. Då hade han redan bokat in flera jaktlag som skulle komma och jaga på hans arrenderade mark.

Jaktkritik mot Sveaskog

– Jag fick ringa runt och ge återbud till jägare som planerat i år i förväg och tagit semester för att få komma till Sorsele, säger Tage Collberg.

Detta berör också många ungdomsjaktlag samt jaktelever från Naturbruksgymnasiet som brukade få jaga på jaktområdet.

Sveaskog uppgav att de skulle sköta verksamheten själva, skjuta mera älg och ta hand om ungdomsverksamheten.

– De misslyckades totalt och sköt endast hälften av älgtilldelningen och inga kalvar. Inga ungdomar kom till jaktområdet och viltvården är under all kritik. Det finns till exempel inte en enda saltsten ute på markerna, säger Tage Collberg.

”Helt införstådda”

Men enligt Ola Söderdahl som är chef för marknadskommunikation och ansvarig för markarrendena har Sveaskog aldrig haft något arrende eller andrahandskontrakt med Tage Collberg utan med företaget Lapplandskåtan i Sorsele som ägdes av Göran Olsson.

– Det är riktigt men jag skrev andrahandsavtal med Tage Collberg och han betalade till mig och jag betalade vidare till Sveaskog för marken som jag arrenderade och det var något som Sveaskog var helt införstådda med, säger Göran Olsson.

Handlar om pengar

– Jag förstod ingenting och det blev ett dråpslag mot min verksamhet. Jag fick heller ingen motivering till vad jag hade gjort för fel, säger Helmut Haidic från Fredrika.

Han hyrde cirka 12 000 hektar för omkring 150 000 kronor per år. Nu har Sveaskog splittrat upp det området på flera mindre områden, som de enligt jägare SVT talat med hyr ut för upp emot 70 000 kronor i veckan. På så sätt kan Sveaskog på några veckors jakt få ut mycket mer pengar.

– Ja, det är bara pengar, pengar och återigen pengar det handlar om, säger Helmut Haidic.

Sveaskog: ”Måste finnas anledning till uppsägning”

Sveaskog kommenterar inga enskilda affärsuppgörelser, men Ola Söderdahl som är chef för Marknadskommunikation på Sveaskog säger att det måste finnas anledning till uppsägning av de som arrenderar marken.

– Vanligtvis är det om de brutit mot mot en eller flera punkter i avtalet till exempel otrevligt bemötande på våra marker eller att de inte följt våra riktlinjer för jakt eller att man inte är lyhörd för vad Sveaskog som markägare vill åstadkomma tillsammans med jägarna.

Hör mer från de båda jaktarrangörerna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jaktkritik mot Sveaskog

Mer i ämnet