Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olov Larsson, befälhavare vid Kustvakningen i Umeå, säger att störande körning med vattenskoter är ett problem i vissa områden. Foto: SVT

Inga bötfällda vattenskoterförare i norr trots nya lagen

Uppdaterad
Publicerad

Sedan första juli kan vattenskoterförare som buskör få böter på plats av polisen. Där det finns sjöpolis i söder har många förare fått böter – men längs Norrlandskusten har det inte delats ut en enda.

Tidigare kunde polisen bara skriva förelägganden, som eventuellt ledde till rättegång senare, men från och med juli 2021 kan böteslappen skrivas på plats. Där det inte finns båtburna poliser blir det arbetet svårare och i dessa områden samarbetar polisen med Kustbevakningen.

– Vi ska sköta sjötrafikövervakningen och ska se till att det är säkert till sjöss. Anmälningarna kommer in till vår ledningscentral och vi försöker åka ut på dem när det är möjligt, säger Olov Larsson, befälhavare vid Kustbevakningen i Umeå.

Inga böter har delats ut

Under sommaren har Kustbevakningen i Umeå fått in tiotalet anmälningar, men hittills har inga böter delats ut i de fyra nordligaste länen. Kustbevakningen har inte befogenhet att dela ut böter direkt på samma sätt som polisen, vilket krånglar till det.

–  Vi får inte utfärda ett ordningsföreläggande som det heter. Vi måste göra en brottsanmälan istället och till syvende och sist så hamnar det väl i tingsrätten.

För att underlätta arbetet har myndigheten nu vänt sig till riksdagen och regeringen.

– Vi har gjort en begäran om att även vi ska kunna dela ut böter direkt på plats, säger Olov Larsson.

Riksåklagaren har beslutat att polisen från den 1 juli 2021 ska kunna ge ordningsböter på plats för störande och onödig vattenskoterkörning. Bötesbeloppet är på 1500 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer