Foto: SVT

Inga läkare – då stänger vi

Uppdaterad
Publicerad

Bureå och Skelleftehamns hälsocentraler kan komma att stängas efter årsskiftet. Orsaken är läkarbristen.

– Efter första januari har vi bara en läkare en dag i  veckan i Bureå. Vi har pengar till två heltidstjänster, men det går inte att få tag på några läkare. Varken ordinarie eller hyrläkare vill jobba här, särskilt inte utan kollegor, säger en uppgiven Marina Bokvist verksamhetschef för de båda hälsocentralerna.

Kan tvingas stänga

Läkarbristen inom primärvården är stor. I Skellefteå är drygt 60% av distriksläkartjänsterna obesatta. Cheferna vid hälsocentralerna har fått i uppdrag av landstinget att göra en risk- och konsekvensanalys om vad som händer med primärvården efter årsskiftet.

Läkarbristen i Västerbotten

För Bureå och Skelleftehamns vårdcentraler kan det bli fråga om att stänga.

– Om ingenting händer under våren så är det stor risk för att vi måste vara så pass radikala att vi måste stänga och flytta verksamheten till Skelleftehamn. Men det förutsätter att vi kan bemanna upp där istället, men det vet vi inte idag, säger Marina Bokvist.

Om du inte kan bemanna där då?

– Stängning också där, säger verksamhetschefen Marina Bokvist.

”Stor utmaning”

Landstingsrådet Peter Olofsson (S) accepterar inte en stängning.

– Vi skall vara ärliga och säga att vi har en stor utmaning i Skellefteå. Vi får följa detta och försöka jobba på att lösa läkarbristen, säger Peter Olofsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbristen i Västerbotten

Mer i ämnet