Inlandsbanan Foto: SVT

Inlandsbanan överklagar Trafikverkets beslut om tvärbanan Arvidsjaur-Jörn

Uppdaterad
Publicerad

Inlandsbanan överklagar Trafikverkets beslut om att ge Skanska rätten att bedriva testverksamhet på tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn, detta meddelade Inlandsbanan i ett pressmeddelande under onsdagen.

I februari i år beslutade Trafikverket att de kommer sluta ett avtal med Skanska om att de under 30-års tid ska få bedriva testverksamhet på tvärbanan mellan Arvidsjaur och Jörn. Det betyder att Skanska har ensamrätt till att använda sträckan och att Inlandsbanan ivarken kan köra gods- eller persontåg på sträckan.

Inlandsbanan menar att beslutet strider mot järnvägsförordningen, och yrkar på att det ska undanröjas.

I pressmeddelandet skriver Inlandsbanan att ”det som Trafikverket kallar för en ”upplåtelse” i själva verket rör sig om en nedläggning av tvärbanan. En järnväg är en infrastruktur som enligt lag och EU-rätt ska vara öppen.”

Inlandsbanan har skickat sin överklagan till Trafikverket, som nu ska handlägga ärendet. Det är oklart när ett beslut kan tänkas komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.