Kommunägda Inlandsbanan har framtidstro och godstrafiken rullar på men terminalchef Johnny Holmgren i Storuman menar att den minskade turismen känns för inlandskommunerna. Foto: SVT

Inlandsbanan positiv trots coronapandemi

Uppdaterad
Publicerad

Inlandsbanan ser positivt på framtiden, trots att coronapandemin innebär en hel del utmaningar.

Kommunägda Inlandsbanan har framtidstro, trots att man under de senaste åren tappat en del viktig godstrafik och trots att man den här sommaren tvingades ställa in all persontrafik på grund av coronapandemin.

– Godset går ju bra. Förutom de här stora systemtappen mellan Sveg och Uppsala, så har den andra godstrafiken upprätthållit eller till och med ökat lite under coronatiden, säger Inlandsbanans vd Peter Ekholm.

Coronaviruset i Västerbotten

Tappar turister

Ekholm beskriver coronaåret 2020 som ett hack i skivan och tror att tåget har en starkt framtid. Han får medhåll av Johnny Holmgren som är chef på Storumanterminalen och också sitter i styrelsen för Inlandsbanan. Han menar att Storuman, Östersund och Gällivare har ett bra läge där europavägar och järnvägar möts på ett gynnsamt sätt och att godstrafiken inte påverkats så mycket av pandemin. Däremot märks stoppet av persontrafik i sommar.

–  Det blir ju mindre turister som kommer med järnvägen. Det är ju negativt för alla kommuner längs Inlandsbanan, säger terminalchef Johnny Holmgren. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet