”Vi tror att den här modellen är bättre” – hör Anders Jonsson om SIU-modellen Foto: Privat / SVT, arkiv

Innebandyns modell ska få fler att idrotta längre

Uppdaterad
Publicerad

Barn födda på hösten missgynnas inom idrotten och fler slutar idrotta tidigt jämfört med de födda tidigt på året. Detta är något Svenska Innebandyförbundet vill få bukt med. För cirka åtta år sedan införde förbundet en potentiell lösning.

SIU kallas den, Svensk Innebandys Utvecklingsmodell. Istället för att dela in barn efter kronologisk ålder, som man gör i de flesta idrotter, så anpassas grupper mer efter biologisk ålder. Tanken är att få fler unga att spela längre.

– Det är ett försök att börja jobba på ett annat sätt när det gäller hur barn spelar innebandy. Vi utgick ifrån att varje individs mognadsnivå och färdighetsnivå var viktigare än hur gammal man är, säger Anders Jonsson, utvecklingsansvarig på Svenska innebandyförbundet.

Tidigt födda har fysiska fördelar

Massor av forskning inom olika idrotter har visat den så kallade Relative Age Effect – förenklat sagt att barn födda tidigt på året gynnas av systemet med kalenderårsindelning, för att de hunnit utvecklas mer.

När ett lag elitsatsar i tidig ålder är det generellt de tidigt födda som väljs ut, även om det finns undantag. Detta vill innebandymodellen råda bot på.

Modellen började införas säsongen 2012/2013, vad har den lett till?

– Men kan tycka att åtta år är en lång tid, men bara att få det här att bli normal verksamhet i innebandysverige tar tid, säger Anders Jonsson.

En effekt som förbundet sett är att större andel höstfödda söker till landets NIU-gymnasium sedan åldern höjdes för spel i distriktlags-SM för några år sedan, från 15 till 16 år.

– Det har blivit jämnare fördelning. Vi har sett det ett par år i rad. Vi tror det har att göra med att man inte blivit utputtad i samband med distriktslags-SM när man söker till NIU nuförtiden.

Förbundet är på gång att göra en ny relative age effect-undersökning för att se om effekten bibehålls.

Inte alla föreningar som hoppat på tåget

Förbundet har också gjorts åldersförskjutningar inom juniorallsvenskan och JSM och sett att fler, särskilt flickor, håller på med innebandy längre – förbi 17 års ålder, berättar Jonsson.

Men alla klubbar har inte tagit till sig den nya modellen. Dalen i Umeå är en av de som fortfarande delar in lagen efter ålder.

– Vi försöker hålla det till åldersgrupper så länge som det är möjligt. Vi som förening måste se hur vi ska få så många som möjligt att spela. Är det nån som kan visa för oss att den här modellen funkar så är det förstås intressant, säger Urban Karlsson, pressansvarig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.