Busstrafiken mellan Hemavan/Tärnaby och Storuman har ställts in på grund av halkan. Bilden är tagen i Tärnaby. Foto: Karin Wadell.

Inställda bussar från Hemavan – halkbekämpning pågår

Uppdaterad
Publicerad

Det besvärliga och halkiga väglaget ställde till det för busstrafiken på många håll i länet igår. Även idag är flera av Länstrafikens bussar inställda på grund av halkan, bland annat busslinjen till och från Hemavan.

– Vi måste utgå från att säkerheten kommer först, säger Harriet Söder, vd på Länstrafiken i Västerbotten.

Väglaget är fortfarande mycket problematiskt på vissa håll i länet efter det väderomslag som drog in över länet natten till söndag. Även om SMHI:s klass 1-varning har upphört, så finns det fortfarande vägar där det är svårt att ta sig fram. En av dessa är E12:an till och från Hemavan där Länstrafiken igår ställde in vissa turer – och även i morse valde att ställa in trafiken.

Finns ingen prognos

Någon vidare prognos finns ännu inte.

– Det är jättesvårt. Det har helt och hållet att göra med vädret, och hur mycket halkbekämpning man hinner. Trafikverket försöker, men det är också en utmaning att få sand att stanna, säger Harriet Söder.

På nyårsafton går det – enligt ordinarie tidtabell – inga bussar till och från Hemavan, vilket har ställt till det för en del gäster som velat ta sig därifrån.

”Det är lite stökigt”

– Det är lite stökigt, det är en del gäster som inte tagit sig fram, och det är gäster som inte riktigt vet hur de ska ta sig hem. De är lite bekrymrade, jag vet inte riktigt hur de har tänkt det hela, säger Ann Eriksson som jobbar på fjällcentret.

Nästa planerade avgång till och från Hemavan är alltså på nyårsdagen.

– Så länge väglaget tillåter kommer vi köra, säger Harriet Söder, vd på Länstrafiken i Västerbotten.

Även linje 45, mellan Gällivare och Östersund, påverkades under måndagen – sträckan från Vilhelmina och söderut ställdes in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.