Hör intensivvårdsundersköterskan Viktoria Sandström om mötet med sin första covidpatient. Foto: SVT

Intensivvården redo för andra våg: ”Ful, oberäknelig sjukdom”

Uppdaterad
Publicerad

I våras besökte vi intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Det var mitt i pandemins första våg och läget var bitvis kaotiskt. Efter en lugn sommar förbereder sig avdelningen på en trolig andra våg. 13 extra platser står beredda om eller när läget förvärras.

Det har varit ett nästan osannolikt år för sjukvården. Och även om coronaläget i Västerbotten var relativt bra under våren, så medförde inflödet av patienter att intensivårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus tvingades öppna en extra avdelning. Den avdelningen är för tillfället stängd men kan öppnas vid behov.

— Sommaren har varit väldigt lugn. Vi har haft nån enstaka covidpatient men det har inte belastat sjukvården. Just nu har vi en patient på avdelningen, säger Veronica Frost, intensivvårdssjuksköterska och samordningssjuksköterska på IVA.

Coronaviruset i Västerbotten

”Mer kunskap nu”

Pandemins framfart under våren överrumplade sjukvårdspersonalen som helt plötsligt var tvungna att arbeta i rigorös skyddsutrustning och mot en sjukdom som ingen hade kunskap om.

— All personal har mer kunskap nu och vi är bättre förberedda på hur sjukdomsbilden ser ut. Vi gjorde ett fantastiskt jobb i våras och det kommer vi att göra nu också, säger Viktoria Sandström, intensivårdsundersköterska.

Hör Veronica och Viktoria berätta mer om arbetet under pandemin i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet