Ondina Plasencia, här tillsammans med silkeshönan ”Brunis”. Foto: SVT / Elias Liljeström

Intresset för hobbyuppfödning av höns har ökat i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Ondina Plasencia i Djäkneböle utanför Umeå är en av alla fjäderfantaster i Västerbotten som fått upp ögonen för hönsuppfödning. Hon började med fyra hönor och en tupp 2013 och har nu ett 40-tal hönor av 11 olika raser.

– Man brukar ju säga att om man kramar en höna mår man bra, och det stämmer åtminstone på mig, säger Ondina och skrattar.

Det verkar också som att hönsuppfödning som intresse har ökat överlag i Västerbotten, åtminstone om man får tro länsveterinären och uppfödarna själva.

– Höns har blivit jättepopulärt och det är väldigt kul med höns, säger Annelie Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten.

Jordbruksverket har haft ett hobbyhönsregister sedan 2006 men det har tidigare inte varit ett krav för hönsägare att registrera sig där. Men från och med oktober 2021 så kommer det vara obligatoriskt för alla hobbyhönsägare att registrera sig hos Statens jordbruksverk.

Livet på landet: ”Här mår de bra”

Ondina Plasencia, som till vardags jobbar som ekonom i Umeå, håller med om att intresset ökat och säger att det har blivit populärt att ha sina egna höns. Hon menar att det kan bero på klimatdebatten och att fler vill ha egenproducerad mat.

Men hennes eget intresse kommer från uppväxten i Dominikanska republiken.

– Mina föräldrar hade en massa djur och vi var självförsörjande när jag var liten, både med frukt och grönt och djur, säger hon.

Så när hon flyttade till Umeå kände hon suget efter att ha något liknande. Men stadslivet var lite trångt för de planerna.

– Man får ha hönor inne i stan, men ingen tupp, och jag ville ha lite mera plats.

Då fastnade Ondina för byn Djäkneböle någon mil söder om Umeå.

– Här finns skog och plats och här mår de bra, här kan jag ha mina höns, säger hon.

Oro för fågelinfluensa

Just nu finns det en oro för att fågelinfluensa kan komma till länet och spridas till höns.

– Det gäller att man försöker tänka lite smart och skydda sina egna fåglar just för att hålla smittan ifrån vårt län, dels för fåglarnas egen skull, men också för livsmedelsproduktionens skull, säger länsveterinären Annelie Grip Hansson.

Ondina Plasencia är också orolig för smittan och hon är noga med hygienen kring fåglarna. Hon ser till att hålla dem separerade från de vilda fåglarna och låter till exempel inte småfåglar komma nära hönsens mat.

Besök Ondina och hennes 40 höns i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.