Fortsatt problem med iskalla bussar i länet: ”Man skäms inför passagerarna”

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med iskalla bussar i länet fortsätter. Förra veckan fick både föraren och passagerarna sitta rejält påklädda på en buss längs E4.

– Som förare skäms man inför passagerarna, säger skyddsombudet Göran Sandberg som kör buss åt Transdev.

Vid de kallaste veckorna, med tjugo minusgrader ute i vinter, har flera av Länstrafikens bussar som trafikerar E4 varit iskalla.

– Det är klimatanläggningen som inte fungerar och det innebär att vi inte får igång värmen vid stark kyla ute och vi får heller inte igång kylsystemet när det är ordentlig sommarvärme. Det är skrämmande dåligt underhåll av bussarna och det är svårt att vara stolt över sitt arbete, säger Göran Sandberg.

Bussarna skulle vara utbytta

Transdev är det stora bussföretaget i Umeå som trafikerar E4 på uppdrag av Länstrafiken.

– Väldigt många av våra bussar som trafikerar E4:an kör på övertid och skulle egentligen varit utbytta, men vi har inte haft möjlighet att göra det då det varit problem med upphandlingen och Länstrafiken inte har gett oss rätt förutsättningar, säger Camilla Nordlund som är affärschef vid Transdev i Umeå.

Hon förstår också kritiken kring de iskalla bussarna.

– Så ska det inte vara och vi beklagar det som har hänt och ska göra allt för att få ordning på bussarna.

I januari i år rapporterade SVT att Länstrafiken fått in flera klagomål. Enligt vd Harriet Söder ska bussarna hålla minst 18 plusgrader, annars kan bussbolagen drabbas av vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.