Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad barnen tyckte om pjäsen och om att vara på scenen. Foto: SVT

Här får 8-åringar i Umeå lära sig om rösträtt

Publicerad

I pjäsen “Bara 100 år” får andraklassare från Umeå vara publik och skådespelare, samtidigt. I teaterföreställningen får barnen lära sig om rösträtt.

– Det var dåligt att inte alla fick rösta men så var det förr i tiden, säger Douglas Brändström, lågstadieelev.

— I föreställningen får barnen möta Esters pappa som säger att flickor inte hör hemma på universiteten och att kvinnor inte är tillräckligt intelligenta för att arbeta som läkare och för dagens 8-åringar är detta såklart obegripligt, berättar dramapedagogen Malin Larsson.

Den specialskrivna interaktiva pjäsen började visas redan 2019 men sen kom pandemin och då blev det uppehåll. Men nu är dramapedagogerna och pjäsens två skådespelare Jenny Thornéus och Malin Larsson tillbaka som en del i Umeå kommuns satsning Skapande skola.

— Vi vill att så många som möjligt ska få chansen att se denna interaktiva föreställning och vi är mycket glada att vi åter får chansen att spela upp för publik. Det är ju trots allt i år vi firar att det är 100 år sedan kvinnor gick till rösturnorna för första gången, säger Jenny Thornéus.

I videon hör du vad eleverna Lova och Douglas tyckte om pjäsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer