Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man har sett ett behov av att personer som utövar våld behöver mer stöd” – hör Veronica Ahlqvist på länsstyrelsen i klippet. Foto: Anna Bergman/SVT

Länsstyrelsens jämställdhetshandläggare: Därför läggs större fokus på våldsutövarna

Publicerad

I Västerbotten har länsstyrelsen satt ihop ett utbildningspaket för alla som möter våldsutövare i sina yrken, för att lära ut metoder och motverka beröringsskräck.

– Många är rädda att man ska göra saker värre om man ställer frågor om det. Forskning visar dock att det inte är så, säger Veronica Ahlqvist, som är handläggare på Länsstyrelsen Västerbotten.

För kommunernas socialtjänster runt om i landet har ändringen av socialtjänstlagen förra året inneburit ett ökat ansvar då man även måste erbjuda stöd till våldsutövare.

– Det förebyggande arbetet behövs för att gå till botten med problemet, säger Veronica Ahlqvist, handläggare på Länsstyrelsen Västerbotten.

Hör henne berätta mer om innebörden av nya lagen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet