Arkivbild. Foto: SVT

JO granskar klimatmanifestation på Västangårds skola

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen ska granska Västangårds skolas klimatmanifestation i höstas.

Detta efter att manifestationen anmälts för att vara en obligatorisk strejk.

Det var i slutet av september 2019 som Västangårds skola i Umeå arrangerade en klimatmanifestation. Samma dag anklagade Umeås kommunalråd Anders Ågren (M) skolan för att tvinga ut eleverna i en strejk för klimatet. Något som tillbakavisades av rektorn Patrik Sandström som uppgav att det handlade om en manifestation i enlighet med läroplanen.

Anmäldes till JO

Manifestationen anmäldes senare till Justitieombudsmannen, JO, som nu beslutat att granska manifestationen. I ett brev till för- och grundskolenämnden i Umeå begär de in information om hur aktiviteten utformats och genomförts samt relevant lagstiftning.

Patrik Sandström har ännu inte fått ta del av JO:s begäran. Han är inte orolig över att skolan har gjort fel.

– Jag lär väl få upprepa mig men jag kommer svara om jag får en fråga från JO. Om vi skulle ha gjort fel tar jag den smällen och då vet jag det. Men det skulle förvåna mig oerhört för då är det mycket som är hotat i skolan i Umeå. Då är det mycket som ställs på sin spets, säger han.

Manifestationen anmäldes även till Skolinspektionen som i oktober meddelade att de avslog anmälan då de inte fanns något som tydde på att skolans agerande stridit mot författningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.