Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: SVT

Jobbtombolan på turné – snart ska tio bli två

Uppdaterad
Publicerad

Idag besökte Northvolt Skellefteå för att presentera sina planer för batterifabriken man planerar att bygga. Vid samma tillfälle fick också kommunen chansen att visa upp den tänkta byggplatsen när tio kommuner snart ska bli två.

Företaget Northvolt som har planer på att bygga Europas största batterifabrik för tillverkning av litiumjonbatterier till elbilar besökte idag Skellefteå. Skellefteå som är en av de tio kommuner som fortfarande är med i racet om var fabriken ska byggas fick chansen att visa upp platsen där de vill bygga. Om Skellefteå kommun skulle få fabriken är det en plats en mil öster om staden vid Hedensbyn som är kandidaten.

Besked inom en månad

Imorgon drar Northvolt vidare till Luleå för att hålla en liknande presentation som den i Skellefteå. Det blir det nordligaste stoppet Northvolt besöker under sin resa och om drygt en månad kommer man presentera vilka två kommuner blir finalisterna.

Under sommaren/hösten kommer Northvolt att presentera vilken kommun som kommer få i uppdrag att bygga fabriken. Att det nu blir en fortsatt kamp där kommunerna ställs mot varandra är något som företagets vd Peter Carlsson dementerar.

LÄS MER: Europas största batterifabrik kan hamna i länet

Kommunalrådet på plats

Under dagens möte var också flera representanter från Skellefteå kommun på plats, däribland kommunalrådet Lorens Burman (S). Han var nöjd med mötet och att kommunen fick chansen att visa upp byggplatsen.

När SVT Nyheter Västerbottens utsände reporter ställde frågan om dumpade elpriser förnekade kommunalrådet att man ska ha gjort det för att framstå som en attraktivare kandidat. Han lyfte istället upp infrastrukturen med djuphamnen och det stabila elnätet som en anledning till varför Skellefteå skulle passa bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.