Johansson: ”Låten förminskar inte någon”

Uppdaterad
Publicerad

Den omdiskuterade musikvideon som Sametingspolitikern Lars-Jonas Johansson, ordförande för Landspartiet Svenska Samer, postade i tisdags har han nu tagit bort. Både han och hans barn har hotats och det är anledningen till att han plockade bort videon. – Det är ungefär som när extremhögern sätter igång, säger han.

Lars-Jonas Johansson tycker att metoo har varit och är viktig, men att det tagit en vändning som inte var tänkt i början av uppropet. Han står för den låt han skrivit om metoo, och han kommer att spela den när han är ute och spelar själv.

–  Jag står för det jag skrivit och jag tycker låten är bra och träffar korrekt. Kommentarerna jag fått bekräftar vad jag skrivit i låten, säger han och fortsätter:

– Redskapet som metoo är tänkt att vara är väldigt bra tänkt från början och har behövts i debatten. De som nu reagerar anser sig väl vara högt stående och intellektuella feminister och rättighetskämpar. Men deras kommentarer är mer än extrema.

Barnen har trakasserats

Sedan han publicerade det nu borttagna klippet har både han och hans barn fått både telefonsamtal och meddelanden från okända. När hans barn kontaktades av främlingar var då han beslöt sig för att plocka ner videon.

– Mina barn har blivit antastade och fått telefonsamtal och meddelanden från okända som beter sig hotfullt i feminismens namn, då tycker jag att det gått för långt. Hur trovärdig blir då en metoo-rörelse? Är det de som skriver hot och annat som ska forma våra barns framtid så vet jag inte, säger Johansson.

Har du förståelse för att folk reagerar?

– Inte på det här sättet, det här med att vara kränkt är vår tids största folksjukdom. Utifrån det ser jag många har inte ens lyssnat på låttexten utan de följer med drevet, ungefär som ett gäng jakthundar, säger han och fortsätter:

– Låten förminskar inte någon. Den håar inte de som blivit utsatta, men däremot driver den med hur metoo-rörelsen missbrukats som redskap. De direkta hot, trakasserier och förtal som jag nu fått, ska de försvaras med att de är framförda i sann metoo-anda? Jag tycker att de som är starkt drivande för rörelsen ska rannsaka sig själv hur man går till väga och hur man uttalar sig.

Tänker inte avgå

Under kvällen kommer Landspartiet Svenska Samer hålla ett extrainsatt telefonmöte med anledning av stormen kring Johanssons låt. Själv har han inga planer på att avgå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.