”Vi har sett förändringarna länge” – tre renskötare vittnar om det förändrade klimatet Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Jon Ailo har inte upplevt en enda bra vinter som renskötare

Uppdaterad
Publicerad

Den äldre generationen minns de bättre vintrarna från förr. 24-årige Jon Ailo Sparrok har inte varit med om någon bra vinter som renskötare. Klimatförändringarna har gjort jobbet svårare.

– Förr var det lugnt om vintrarna. Nu är det den tuffaste perioden på året, säger han.

Under flera år har renskötare i landet vittnat om problem som uppstår när klimatet förändras. Försämrat vinterbete för renarna är ett. När temperaturen pendlar runt nollan bildas is i marken och renarna kommer inte åt betet.

– Det blir varmare om vintrarna. Det tinar och fryser och blir is, säger Jon Ailo Sparrok, 24 år, i Ammarnäs som valde att satsa som renskötare efter gymnasiet.

Klimatkrisen

När laven fryser inne tvingas renägarna stödutfodra djuren. Det är en dyr historia – och extra jobb för skötarna.

Annorlunda vintrar idag

Flera av de renskötande samer som SVT möter i Ammarnäs vittnar om att vintern ser annorlunda ut idag jämfört med när de var unga.

– Då var det kallare och stabilare vintrar. Idag blir det nästan aldrig så kallt som -30, säger Jonas Andersson i Ammarnäs.

Marja Skum som vi möter i Tjulträsk märker samma fenomen.

– Det har ju alltid kommit dåliga vintrar för renbete. Förr sa man att de kunde komma var sjunde till var tionde år. Nu har vi inte haft en bra sedan kanske 2011, säger hon.

Siffror från SMHI säger att det blivit vanligare med nollgradigt på vintern i norra Norrland. Det blir allt fler dagar med så kallade nollgenomgångar.

Ser mer i klippet om den förändrade situationen för renskötarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet