Foto: TT/SKL

Jurist: Långsökt med paralleller till jäv

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal ledamöter är med i Sorsele övre allmänning. ”Jäv” menar Nej-sidan. ”Långsökt” enligt SKLs jurist.

Enligt Nej-sidans företrädare Jonas Forsgren kan 15 av 21 kommunfullmäktigeledamöter vara jäviga i vindkraftsfrågan i Sorsele kommun, då dessa personer har någon slags koppling till projektet genom att vara släktingar till markägare eller med i Sorsele övre allmänning.

Under måndagen ska de 21 ledamöterna ta ställning till hur resultatet av folkomröstningen om vindkraft i kommunen ska tolkas. Kommunstyrelsen gick tidigare emot Sorselebornas nej.

Vindkraft i Sorsele

”Jävfrågor är jättesvåra”

Ann Sofi Agnevik är förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– För det första är jävfrågor jättesvåra. Det kan vara någon som är orolig för vad denna person ska rösta och som då ser en person som mer jävig, medan en annan som inte bryr sig så mycket om resultatet ser mer kallt på saken, säger förbundsjuristen Ann Sofie Agnevik.

Kan tjäna på ett ja

Enligt Nej-sidans företrädare, Jonas Forsgren, hamnar ett antal kommunfullmäktigeledamöter i en jävsituation då de är med i Sorsele övre allmänning, och skulle kunna tjäna på ett ja till vindkraften i och med att detta skulle öppna dörren för ett annat planerat vindkraftprojekt, Jiltjaurberget, som ligger på allmänningens mark. Men det är för långsökt, enligt förbundsjuristen Ann Sofi Agnevik.

– Okej om man äger något som omfattas av beslutet. Men om det handlar om någonting som eventuellt kan komma i framtiden, det tycker jag är lite väl långsökt. Vem vet om utvecklingen går åt det hållet?

Kostar mycket

Hur ska man då tänka i små kommuner som Sorsele då det lätt kan uppstå jävsituationer?

– Är det för många jäviga kanske man måste bortse från jävproblematiken. Annars blir man inte beslutsmässig och det måste man vara i kommunfullmäktige.

– Om det är en kontroversiell fråga där många är intresserade av resultatet och ifrågasätter om det har gått rätt till så är det nog bra att säga att man är jävig. Annars kan det kosta mycket pengar om frågan ska tas om.

Har funnits liknande fall

I ett fall från 1992 beslutade Högsta Domstolen att fälla en ledamot för jäv då personen hade hus och mark i ett område där man skulle bestämma om avgiften för vatten och avlopp. Personen fälldes alltså då han ansågs vara för partisk i fallet.

Carina Lidgren Heimersson är kommunjurist på Umeå kommun och säger att det är svårt att dra tydliga gränser när det kommer till jävsituationer i små kommuner.

– I de små inlandskommunerna skulle det inte funka politiskt om man tog hänsyn till jävsförhållanden som är mer långväga. För att det ska vara en jävsituation måste det vara ganska uppenbart i en så liten kommun som Sorsele, säger hon.

Bäst att överklaga

Enligt henne är den bästa lösningen att överklaga beslutet, oavsett vad utfallet blir, till förvaltningsdomstolen.

– I vissa fall är det solklart. Men det är svårt att säga var den övre gränsen går. Enda sättet att utreda om det verkligen är jäv är att ta ärendet till domstol och låta de avgöra, säger Carina Lindgren Heimersson, kommunjurist på Umeå kommun.

Strängare jävregler i nämnder

I kommunfullmäktige är reglerna om jäv inte lika stränga som när en person sitter i en nämnd. I kommunfullmäktige måste ledamotens liv påverkas eller beröra personen direkt. Det kan även handla om ekonomisk vinning.

I en nämnd räcker det att en ledamot har en vän eller är medlem i en förening för att skapa en jävsituation. Detta eftersom att en nämnd utför myndighetsutövningar och kan då känna en person på ett djupare plan. I kommunfullmäktige tas större och mer svepande beslut.

För att kommunfullmäktige ska kunna fatta ett beslut behöver minst 11 kommunfullmäktigeledamöter delta.

Källa: SKL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Sorsele

Mer i ämnet