Kaminer blir romernas räddning i kylan

Uppdaterad
Publicerad

För de utsatta EU-migranterna kostar det tusentals kronor i veckan att med gasol värma upp husvagnarna som de bor i. Men nu har de hittat en ny värmekälla.

Det bankas, viks, klipps och skruvas i plåten utanför en av husvagnarna som står uppställda på Klockarbäcken i Umeå. Anton Lancho som är plåtslagare från Rumäninen har bråda dagar nu när det blivit kallare att bo i husvagnarna.

Plåtkaminerna som tillverkas av grova ventilationsrör är det nya sättet för romerna att värma sina husvagnar. För att komma undan kostnaden på tusentels kronor för gasoluppvärmning har man kommit på idén med kaminerna.

– Det blir riktigt varmt och gott, kaminerna fungerar riktigt bra, säger Anton Lancho.

Nödvändiga

Marica Dan lägger in ännu ett vedträ i sin kamin inne i husvagnen där hon just nu har två små flickor hemma.

Hon tror att det blir ytterligare fyra, fem månader innan familjen återvänder till Rumänien. Hon tycker att det går bra just nu tack vare kaminerna och att de är nödvändiga i vinter.

– Förut körde jag närmare fem gasolflaskor i månaden och det blir jättedyrt. Med kaminerna är det bättre, säger Marica Dah.

Tvingas tvätta på bensinstationer

Just den här gruppen har flyttat från kyrkans mark i Baggböle till kommunens mark på Klockarbäckens industriområde istället. Här finns utrymme men det är svårt med de sanitära förhållandena och dom säger att toalett och tvätt får skötas bland annat på bensinmackarna.

Trots det vilar inga ledsamheter just nu hos gruppens plåtslagare.

– Det blir riktigt varmt och gott med dem, här säger Anton Lancho och visar kaminen inne i sin husvagn. Allt är riktigt bra här i Sverige. Ja svenskarna och svenska polisen är också vänliga och snälla, tillägger han.

Tillsammans med sin kompis  fortsätter han sitt plåtslageri och det är bårda dagar.

– Ja, du vet vi ska göra kaminer till alla tolv husvagnar på det här stället så det är bara att jobba på, säger Victor Danco och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet