Kärnkraftsbygge blir av i Pyhäjoki

Publicerad

Kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki, Finland, blir av. Regeringen anser att kravet på över 60 procents inhemskt ägande uppfylls och tillståndsprocessen för Fennovoima kan därmed fortsätta.

Pyhäjoki ligger vid finska kusten, cirka 15 mil rakt över Bottenviken i höjd med Skellefteå. Enligt en nyligen genomförd opinionsundersökning motsätter sig nästan hälften av finländarna bygget. Drygt en tredjedel är för ett bygge, medan resten inte har någon åsikt.

– Det var väntat men känns som en hästspark i magen, säger Elisabeth Holmström, representant för Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Sju kommuner, däribland Robertsfors och Skellefteå, har hittills tagit ett ställningstagande mot all kärnkraft i Bottenviken för att visa sitt missnöje till bygget.

– Men det här är inte en regional fråga utan en fråga för riket i stort, säger Elisabeth Holmström.

Det största stödet finns i norra Finland, där kärnkraftverket väntas stimulera ekonomin. Atomkraftverket har varit mycket omdiskuterat, då finansieringen tros komma från Ryssland, via en kroatisk bulvan. Under juli har det förts en intensiv debatt om ägarförhållandena i företaget.

Tänker fortsätta kampen

För Seiko Matsuda vid Kärnkraftsfritt Bottenviken i Skellefteå så kommer inte nyheten som en chock. Hon menar att det fortfarande finns osäkra faktorer kring bygget, något som fortfarande kan påverka framtiden.

– Bygget har inte börjat och det är en lång process kvar. Vi kommer att fortsätta visa vad vi tycker om det här, säger Seiko Matsuda.

Manifestation på torget

Under morgondagen, torsdag, arrangeras en stor manifestation på Möjligheternas torg i Skellefteå för att uppmärksamma och engagera kring kärnkraftsfrågan.

Evenemanget var planerat att sammanfalla med den finska regeringens beslutsfattande, men trots att fastställandet kom en dag tidigare så hindrar det inte sammanslutningen.

– Vi kommer att hålla manifestationen trots detta besked, säger Seiko Matsuda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kärnkraftverk i Pyhäjoki

Mer i ämnet