Foto: SVT

Kirurgbonus införs efter ”urakut” personalsituation

Uppdaterad
Publicerad

I en skrivelse vädjar personal på kirurgcentrum på Norrlands Universitetssjukhus efter hjälp i en ”urakut kris”. Nu har landstinget lystrat och erbjuder nu en kirurgbonus för både nya och befintliga sjuksköterskor på avdelningen.

– Det har varit ansträngt. En ond cirkel, säger Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västerbottens landsting.

Landstinget har tagit ett delegationsbeslut om förändrad lön i ett agerande för att stävja personalkrisen på kirurgcentrum i Umeå. Nu upprättas en åtgärdsplan för att behålla och rekrytera sjuksköterskor.

Läs även: ”Det har varit jobbigt en lång period”

Bland annat godkänns ett lönetillägg under en period på ett år där nyanställda sjuksköterskor får en kirurgbonus på 1.000 kronor extra i månaden, och för övriga, redan anställda sjuksköterskor, ges ett tillfälligt lönetillägg på 1.500 kronor. Vissa i personalen som beskrivs som nyckelpersoner eller verksamhetsbärande får det dubbla; 3.000 kronor.

– Det har varit långvariga problem med att bemanna avdelningen. Vi har fått dra ner på vårdplatser, och till slut kommer man till en gräns då det inte går att dra ner något mer, säger Ann-Christin Sundberg, hälso- och sjukvårdsdirektör på Västerbottens landsting, som skrivit under beslutet.

Foto: SVT

Skrivelsen: Hela verksamheten hotad

I tjänsteskrivelsen går det att läsa att ”den kirurgiska verksamheten är kraftigt ansträngd”, och i åtgärdsplanen som är gjord av personal på avdelningen beskrivs hur bristen på sjuksköterskor har nått ”en nivå där hela vår kirurgiska verksamhet är hotad”.

Där vädjar personal att den urakuta krisen innebär att verksamheten behöver sköterskor från bemanningsföretag, om än tillfälligt.

– Många trivs och tycket man jobbar med meningsfyllt arbete, men det måste vara en rimlighet över ens uppdrag. Det blir viktigt att man ser över allt, och ibland får man använda lönen som ett instrument, som på sommaren när vi inte har tillräckligt med vikarier, säger Ann-Christin Sundberg.

Ett 15-tal sjuksköterskor har den senaste tiden slutat på avdelningen på grund av barnledighet eller att man bytt jobb, vilket satt hård press på den kvarvarande personalstyrkan.

För att få en fungerande verksamhet har man då tvingats dra ner på antalet vårdplatser. Och nu har läget alltså beskrivits som en ”urakut kris”.

”Ansåg att vi kommit till en gräns”

Ska det behöva gå så här långt?

– När man har hamnat i ett läge där det är ansträngt så blir det inte attraktivt att arbeta där. Nu ansåg vi att vi kommit till en gräns då vi måste försöka behålla de som jobbar där och att fler inte väljer att flytta till annan klinik och behålla de som finns och ge dem en bonus för det, säger Ann-Christin Sundberg.

Är lönebonusar en lösning på krissituationer på vårdavdelningar?

– Vi har nyss slutit upp ett löneavtal med vårdförbundet. Det är en del i att visa att vi tycker det ständigt är problematiskt med bemanningen och det gäller att med de generationsväxlingar vi kommer ha framöver är det viktigt att sjukvården är en attraktiv arbetsplats.

Utöver kirurgbonusen som implementerades från och med april finns planer på att återkalla sköterskor som slutat på avdelningen under de senaste tio åren, att delar av studielånet betalas av, men också att erbjuda bostad till personal.

Diskussioner pågår också med Hjärtcentrum. Cancercentrum och Centrum för obstetrik och gynekologi om att kunna ta hand om kirurgpatienter istället för den dagliga utlokaliseringen av patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.