Foto: SVT/TT

Klart: Bostadenaffären får klartecken

Publicerad

Det blir en affär mellan AB Bostaden och Heimstaden. Under måndagskvällen tog kommunfullmäktige i Umeå beslutet att rösta genom försäljningen av ca 1.600 av AB Bostadens lägenheter.

Affären innebär att Bostaden säljer 1.601 av sina lägenheter på Mariehem och Carlshem, ungefär en tiondel av sitt bostadsbestånd. Summan blir ca 1,2 miljarder kronor, pengar som är tänkta att gå till ökade reinvesteringar och nyproduktion av hyreslägenheter, bland annat en satsning på seniorboenden. Än finns det dock inget beslut över hur pengarna ska fördelas.

– Vi har jobbat med det här under en tid, och gick ut och frågade tio stora fastighetsägare. Av dem fick in fem anbud varefter vi valde att gå vidare och intervjua tre. Vi tyckte de tre var likvärdiga men valde Heimstaden för de erbjöd högst bud, säger Jerker Eriksson, VD för AB Bostaden.

LÄS MER: Norsk miljardär kan bli ägare av lägenheterna

”Har gått till på ett ovanligt sätt”

Förslaget röstades genom med 45 ja-röster mot 16 nej-röster. Ingen avstod sin röst och 4 var frånvarande under röstningen. Det främsta motståndet för förslaget under debatten stod Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Feministiskt Initiativ och Arbetarpartiet för.

– Det krävs inte mycket för att se att det här har gått till på ett ovanligt sätt, ett sätt jag knappast kan kalla demokratiskt, menade Mattias Sehlstedt (V) och syftade till hur avtalet skrivits på innan kommunstyrelsen röstat genom det.

– Ibland måste man ta snabba beslut, även om man givetvis förstår att det inte alltid är uppskattat. Historien är full av politiker som inte vågar ta beslut och för mig är det här ingen jättefarlig sak, menar Mikael Berglund (S), ordförande i Byggnadsnämnden.

– Vi ska ha en stark allmännytta och det kommer vi fortsätta att ha.

LÄS MER: Bostaden skrev avtal för två veckor sedan

Förvaltningsrätten avvisade överklagan

Men affären har mött kritik från flera håll. Efter att kommunstyrelsen röstade genom förslaget överklagades deras beslut till förvaltningsrätten av fyra privatpersoner. Förvaltningsrätten avvisade emellertid överklagan med motivering att kommunstyrelsen bara tagit ett förslag till beslut och att det är först fullmäktiges beslut som går att överklaga.

Dessutom ställde demonstranter upp med budskapet ”Sälj inte våra hem” utanför dagens sammanträde i fullmäktige.

LÄS MER: Skellefteåbor nöjda med Heimstaden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet