Den norske fastighetsmiljardären Ivar Tollefsen kan bli ny ägare för AB Bostaden. Foto: SVT

Sanningen: Norsk miljardär kan bli ägare av lägenheterna

Det är den norske fastighetsmiljardären Ivar Tollefsen som blir ägare till Bostadens lägenheter i Umeå om beslutet om försäljning går igenom. Det går emot de uppgifter som lämnats av Bostadens styrelse och Socialdemokraterna i Umeå under förra veckan.

I det material som delades ut till Bostadens styrelse i samband med förra måndagens styrelsemöte framgår det under rubriken ”Kort om Heimstaden” att bolaget ”ägs av Alecta, Sandviks och Erikssons pensionsstiftelser, Fredensborg AS, etc”. Det är inte direkt osant, men innehåller inte den avgörande informationen. Det företag som nämns sist i uppräkningen, Fredenborg AS, har en ägarandel på 86,2 procent. Eftersom röststyrkan på aktierna varierar kontrollerar bolaget hela 99,8 procent av rösterna i bolaget. Detta framgår av Fredensborg AS årsredovisning och går också att se på Heimstadens hemsida.

LÄS MER: Topprankad ekonomi – Bostaden vill ändå sälja

Döljer avgörande faktum

Efter att uppgifterna om ägandet i bolaget ifrågasatts gick Socialdemokraterna i Umeå i lördags ut med följande information på sin Facebooksida: ”Det florerar olika uppgifter på sociala medier kring ägarstrukturen för Heimstaden Bostad AB. Vi vill därför göra ett tydliggörande. Ägarna till Heimstaden Bostad AB är Alecta, Ericsson och Sandvikens pensionsstiftelser samt Heimstaden AB. De tre pensionsbolagen har mer än 50 procent av kapitalet i bolaget.”

Inte heller detta är i formell mening osant, men det döljer det avgörande faktum att ägandet i sista hand ligger hos Fredensborg, som helt ägs av den norske fastighetsmiljardären Ivar Tollefsen.

LÄS MER: Bostaden skrev avtal för två veckor sedan

Fastigheter värda 30 miljarder

Tollefsen som först gjorde sig ett namn som deltagare i äventyrliga expeditioner i polarområden. Bland annat var han med och satte ett rekord i att korsa Grönland så snabbt som möjligt. Under senare år har Tollefsen byggt upp ett stort fastighetsimperium i Norge och Sverige. När tidningen Kapital rankade Norges rikaste personer under 2016 kom Tollefsen på plats tolv. Enligt tidningen är bruttovärdet på hans fastigheter 30 miljarder norska kronor.

För att reda ut detaljerna i ägarförhållandena kontaktade SVT styrelseordföranden Bernt Andersson, S. Det blev istället VD:n Jerker Eriksson som hörde av sig. Denne bad i sin tur Patrik Hall, vd för Heimstaden och Heimstaden Bostad att kontakta redaktionen.

Hall bekräftar att Heimstaden, via bolaget Heimstaden invest har en 65-procentig ägarandel i Heimstaden bostad, det bolag som vill köpa fastigheterna i Umeå. Samtidigt understryker Hall att det finns tydliga begränsningar av Heimstadens kontroll över bolaget.

– De flesta besluten tas i styrelsen, där har de fyra ägarna, Heimstaden invest, Alecta, Ericssons och Sandviks pensionsfonder, varsin ledamot. Till skillnad från i kommunfullmäktige tas besluten här som regel i enighet, konstaterar Hall.

Kan bytas ut vid misskött förvaltning

Det finns också avtal som reglerar hur Heimstaden kan använda sitt majoritetsägande i bolaget.

– Det är Heimstaden som ansvarar för skötseln av bostäderna. Om Heimstaden skulle missköta förvaltningen kan vi bytas ut av de andra tre ägarna i bolaget. Vi får inte ens vara med och rösta i den frågan, säger Hall.

– Om det skulle bli aktuellt med en försäljning av bolaget så är det en fråga där ägarna måste vara överens, konstaterar Hall.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadens utförsäljning

Mer i ämnet