Foto: TT

Klart: Så många älgar får skjutas i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Nu är älgtilldelningen klar inför höstens älgjakt. I år har älgtilldelningen ökat rejält jämfört med förra året med anledning av att man vill minska älgstammen.

Älgtilldelningen har jämfört med i fjol ökats med tolv procent till Västerbottens fem älgförvaltningsområden. Målsättningen är att totalt 15.349 älgar ska fällas och därför är tilldelningen för länet 15.374 älgar. Förra hösten var målsättningen att skjuta 13.724 älgar i Västerbotten.

LÄS MER: Fortsatta problem med älgbetesskador

”Tilldelningen till respektive ortsbojaktlag tar i möjligaste mån hänsyn till de önskemål som jaktlaget framfört på ansökningsblanketten men har sin grund i andelen älgproduktiv mark samt en avstämning mot tidigare jaktresultat.” skriver Länsstyrelsen i Västerbotten på sin hemsida.

LÄS MER: Ove fick pilskt besök – satte på hans träälg

Älgjakten pågår i år mellan den 4 september och 25 september samt 9 oktober 2017-31 januari 2018 inom älgjaktsområden och licensområden. I de icke registrerade markerna inom kalvjaktsområden får man jaga 4-8 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer