Det är första gången rätten till renskötsel prövas inom en sameby. Foto: TT, Magnus Hjalmarson Neideman

Klart: Sametvist får prövas i domstol

Publicerad

Högsta Domstolen avslog idag Vapsten samebys begäran om att slippa en rättslig process med Vapsten lappby om vem som ska ha rättighet till renskötsel, jakt och fiske i Vapstenområdet söder och väster om Tärnaby.

Det är Vapsten lappby som består av de samer som ursprungligen fanns i området  som stämt nuvarande Vapsten sameby för att få tillbaks de rättigheter som man menar har gått förlorade. Det här innebär att det blir en rättslig process i Lycksele tingsrätt och det här är första gången som rätten till renskötsel prövas inom en sameby.

– Vi har länge sett fram emot en prövning och nu verkar det äntligen bli en sådan och nu hoppas vi att sanningen ska komma fram och att vi ska få utöva de rättigheter som vi anser att vi fortfarande har men som myndigheterna förhindar oss. Jag är glad att rättsväsendet nu ger oss den riktiga möjligheten att pröva det här i tingsrätten, säger Erik Östergren som är medlem i Vapsten lappby.

”Bra att det blir en prövning i sak”

Inger Ann Omma som är medlem i Vapsten sameby är en av dem som är personligt stämd och hennes personliga åsikter är att Högsta Domstolen har tagit ett felaktigt beslut.

– I grunden handlar det om tvångsförflyttningar för hundra år sedan som staten utförde av vår sameby och då är det väl staten som ska ta ansvar för de konsekvenserna. Det är märkligt för vår rättsstat 2018 att någon sådant här kan hända. Det är inte jag som person eller vi som grupp som ska ta ansvar för den här situationen. Men jag tycker ändå att det är bra att det nu blir en prövning i sak, säger Inger-Ann Omma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer