Vid lunchtid på tisdagen utfärdades en klass 2-varning för mycket höga flöden i Västerbotten. Foto: Kristin Hånell/SVT och SMHI

Klass 2-varning för mycket höga flöden utfärdad

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utfärdade vid lunchtid på tisdagen en klass 2-varning för mycket höga flöden i södra delen av Västerbotten.

Sedan tidigare har en klass 2-varning varit utfärdad för hela Västernorrland. Nu har den varningen utökas och innefattar även länets södra kust, främst Nordmalings kommun.

– Flödena i små och medelstora vattendrag är lokalt uppe i klass 2-nivåer eller väntas nå dit under de kommande dagar. Snön smälter snabbt och kulmen väntas i slutet av vecka 19 på de flesta håll, skriver SMHI på sin webbplats.

Sedan tidigare är en klass 1-varning utfärdad för länets kust- och inland, den gäller fortfarande. Det är även risk för gräsbrand vid kusten.

Mycket höga flöden i vattendrag på en nivå som uppkommer i snitt mellan vart tionde år och vart femtionde år. Översvämningsproblem på utsatta ställen. Om prognosen ändras till ännu kraftigare flöden uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårfloden 2018

Mer i ämnet