Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Isarna går tidigare” – hör Björn Jonsson på länsstyrelsen om hur klimatförändringarna påverkar skoterlederna i länet Foto: Ida Thellenberg/SVT

Klimatförändringar påverkar skoterleder och vandringsleder – nu ska de kontrolleras

Uppdaterad
Publicerad

Ökade flöden och extremare väder påverkar friluftslivet i länet.

Nu kontrolleras skoterleder och vandringsleder i fjällen för att undvika risker.

– Isarna går tidigare och vissa broar har spolats bort, säger Björn Jonsson, chef på Naturvårdsenheten på länsstyrelsen.

I Västerbotten pågår just nu en inventering av de statliga skoter- och vandringslederna. Syftet är att identifiera vilka risker som ett varmare klimat för med sig.

– Klimatförändringarna har gett oss skäl att titta över lederna, vi kollar på om det är risk för människornas liv, risk för laviner, passager av is och dåliga vandringsleder på grund av lera och blöt mark, säger Björn Jonsson, chef på naturvårdsenheten på länsstyrelsen.

Klimatkrisen

Leder ska klimatanpassas

Det är första gången som Länsstyrelsen gör en klimatinventering av lederna och den väntas vara klar om ett år. Efter det ska leder med identifierade risker klimatanpassas.

– Finns det risk för ökade vårflödena och att små broar kan spolas bort, kommer vi åtgärda det. Vi kan till exempel dra om leder eller bygga längre broar.

Hör vilka klimatförändringar som märks nu och hur de påverkar skoter- och vandringsleder i länet, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet