Sålde knark över nätet. Foto: ur polisens förundersökning

Tio års fängelse för omfattande droghandel

Uppdaterad
Publicerad

Förra onsdagen avslutades rättegången i Skellefteå tingsrätt mot de män som sålt droger för miljoner. Idag kom en deldom från den knarkrättegång som räknas som en av de största i svensk historia. Fem män döms till fängelsestraff.

Två av männen är hemmahörande i Västerbotten och döms till tio respektive fem års fängelse. De andra tre kommer från Norrbotten och döms till år ett, två och tre års fängelse vardera.

Droghandeln ska till stora delar ha skett online, med internetvalutan Bitcoin. Mycket liten del av pengarna har återfunnits, men åklagaren krävde ändå ett skadestånd på 2,7 miljoner kronor av de åtalade.

Droghärva i Skellefteå

Sammanlagt 4500 affärer ska ha gjorts och nu har en deldom kommit och det blir kännbara straff.

– Det här särskiljer sig från övriga fall som behandlats i Sverige, det är ett större ärende helt enkelt, sade åklagaren Anders Norberg innan domen föll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droghärva i Skellefteå

Mer i ämnet