Foto: TT/SVT

Snart kan kommunal vårdpersonal i Västerbotten slippa munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Inom kort kommer personalen inom kommunal vård- och omsorg i Västerbotten troligtvis inte längre behöva använda munskydd.

– Vi hoppas kunna avsluta den kontinuerliga användningen under försommaren, säger Maria Marklund, chef Vårdhygien i Västerbotten.

Att vårdpersonalen tvingats bära munskydd under så lång tid har varit tufft, både för personal och vårdtagare.

– Det har varit en extra belastning för personalen, så är det. Men även för vårdtagarna som inte kunnat se ansiktena på personalen som vårdar dem, säger Maria Marklund, chef Vårdhygien i Västerbotten.

Coronaviruset i Västerbotten

Om smittspridningen fortsätter gå åt rätt håll så kommer den kommunala personalen snart få lägga undan munskydden.

– När det kan ske beror på läget, men vi kommer att återkomma till respektive kommun när det är dags för det. Jag har inget exakt datum nu, men under juni, eller i början på juli.

”Väldigt skönt”

Johan Lagerström jobbar som vårdbiträde på äldreboendet Lundagård i Umeå kommun. För honom är detta ett välkommet besked.

– Jag tror det är många som kommer att tycka att det är väldigt skönt att slippa munskydd. Jag tror även att det kommer vara positivt för dem vi vårdar. De dementa tillexempel, de har inget begrepp om vad pandemin är. Och de tycker att det är konstigt att vi har munskydd och visir.

Hör Johan Lagerström berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet