Foto: SVT

Lindberg (S) kritiserar föräldrainitiativ i blogg

Uppdaterad
Publicerad

I ett blogginlägg om arbetet kring nästa års budget går Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) hårt åt gruppen ”Föräldranätverket i Umeå”.

Föräldranätverket är en Facebookgrupp på 2.300 personer som frontas av föräldrar som för diskussioner om Umeås förskolesituation. I ett blogginlägg om 2018 års budget tar Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) upp föräldragruppen där han kritiserar deras uttalanden och skriver bland annat att”det finns definitivt inte någon förskolekris i vår kommun” och kallar nätverket en lobbygrupp som har ”vältaliga människor med goda kontakter till media”.

Josefin Eman, en av initiativtagarna bakom föräldranätverket, tycker Hans Lindbergs blogginlägg är lustigt.

– Vi är vanliga föräldrar och har inte mer mediakontakter än någon annan. Däremot har vi barn som vi ser mår illa av det klimat som kommunen har skapat. Jag tror inte det skulle finnas ett medieintresse för frågan om man inte tyckte det var nyheter. Det var roligt att höra att Hans Lindberg tycker vi är vältaliga, men det vi talar om för ju sin egen talan. Tråkigt är ju att barnen själva inte kan berätta om sina upplevelser. Vi är ju så klart mer vältaliga än 4-åringar, säger Josefin Eman.

”Finns andra samhällsgrupper som inte skriker lika högt”

När SVT pratar med Hans Lindberg om blogginlägget hänvisar han huvudansvaret för hela förskolefrågan till Moa Brydsten, ordförande i för- och grundskolenämnden.

– Det är främst Moa som är ansvarig för grundskolan och för diskussion med dem. Sedan är det sagt att vi ska träffas vid budgetberedningen i maj då vi ska ha en diskussion med Föräldranätverket som förening.

Du skriver i din blogg att de är ”vältaliga människor med goda kontakter till media”. Vad menar du med det?

– De har ju haft mycket tid i media och synts mycket där. Men det finns ju också andra samhällsgrupper som inte skriker lika högt som också har synpunkter inom sina områden. Vi ska ta hänsyn till alla olika grupper i samhället, säger Hans Lindberg.

I inlägget skriver du att det inte finns någon kris medan Föräldranätverket hävdar motsatsen?

– Det finns alltid utmaningar i verksamheter, även inom skolan. Så det är inga konstigheter.

”Måste vara en saklig argumentation”

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) menar att kommunens förskolestandard är hög i jämförelse med likställda kommuner på andra ställen i landet.

– Ja, Föräldranätverket anser att det är kris. Vi lyssnar på alla, men vi kan samtidigt visa på statistik med jämförelsebara kommuner att vi har en hög standard. Det finns alltid olika nivåer på bra och dåligt, men det finns också många som är nöjda. Det får vi inte glömma, säger Hans Lindberg.

– I de delar som föräldranätverket pekar på så kan vi, genom statistik, visa att kommunen gör ett bra jobb. Det måste vara en saklig argumentation.

Ska träffas i maj

I maj är alltså ett möte mellan Föräldranätverket och Hans Lindberg inplanerat, men på fredag ska föräldrarna möta Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

– Vi har försökt kommunicera med Hans och han har inte svarat på våra kontakter. Vi väntar på svar kring när det ska bli möte i maj. Vi har fått vara med på kommunfullmäktige och har vid två tillfällen försökt ta kontakt med honom precis innan han smitit iväg, för att påminna om att vi föräldrar är oroliga över förskolorna i Umeå, säger Josefin Eman på Föräldranätverket.

– Jag tror han skulle må bra av att arbeta som vikarier på förskola några veckor och sedan uttala sig om det finns en kris eller inte.

Vad vill du säga till kommunalrådet efter blogginlägget?

– Jag tycker att han ska gå ut i verksamheten och återkomma när han har en mer välgrundad åsikt. Jag förstår det kan vara svårt när man befinner sig högt upp att ha koll på alla verksamheter... men att inte vara faktaresistent och vara öppen att verkligheten inte ser ut som ens politiska visioner gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.