Kommunalrådet Annika Andersson (C). Foto: SVT

Kommunalrådet om tittarnas egna sparförslag: ”Blir jätteglad”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan kunde Vilhelminaborna chatta om den ekonomiska situationen i kommunen – och många kom med egna sparförslag.

– Jag blir jätteglad, det blir konstruktivt. Det är mycket bättre än att bara komma med klagomål, säger kommunalrådet Annika Andersson (C).

Det var i tisdags som beskedet kom att kommunstyrelsen i Vilhelmina föreslår en rad besparingar, bland annat en nedläggning av Malgoviks skola och Nästansjö skola. Beslutet har väckt starka reaktioner och i SVT:s chatt i torsdags var det många som kommenterade situationen.

En del kom också med egna sparförslag – så här kommenterar kommunalrådet Annika Andersson några av dem.

Vilhelminas krisande ekonomi

Förslag 1: ”Spara på turistbyrån”

Annika Andersson (C): Det är inte så många som jobbar på turistbyrån. Och det är ju frivilligt för en kommun att ha en turistbyrå, men det är ett viktigt nav. Men vi tittar på det och vilka konsekvenser en stängning skulle få.

Förslag 2: ”Kommunen äger skog – kan vi sälja eller avverka?”

Annika Andersson (C): När det gäller avverkning har vi en tydlig plan kring hur den ska skötas. Att avverka för en snabb intäkt är inte aktuellt. Däremot ser vi över om vi kan sälja mindre skiften.

Förslag 3: ”Sänk lönerna för kommunpolitikerna”

Annika Andersson (C): Det är bara jag som kommunalråd som är heltidsarvoderad. Men vid nästa kommunfullmäktige har vi ett förslag på att minska arvodena. Jag tycker generellt att vi ska sänka kostnaderna för den politiska verksamheten.

Förslag 4: ”Varför slår inte småkommunerna ihop sig?”

Annika Andersson (C): Jag tror inte på den idén. Slår man ihop tre tomma påsar blir det inte mer pengar. Men jag skulle vilja samverka mer och dra ner på kostnader, till exempel är flera kommuner på väg att samverka kring växelfunktionen.

Här kan du läsa hela chatten i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet