Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Metoo-puman är en vattendelare bland medborgarna, men enligt Moa Krestesen, konstintendent vid Umeå kommun, var det en enig kulturnämnd som fattade beslut om monumentet. Foto: SVT

Kommunen om metoo-puman: ”Konst måste få kosta”

Publicerad

Det metoo-monument som på måndagen tog plats på Rådhustorget i Umeå väcker reaktioner. Puman är en vattendelare bland medborgarna, men enligt Moa Krestesen, konstintendent vid Umeå kommun, var det en enig kulturnämnd som i april förra året fattade beslut om monumentet.

Metoo-puman ”Listen” kostade en halv miljon kronor, något som tagits ur Kulturnämndens budget men också ur en fond som vuxit sedan 70-talet.

– Budgeten är ämnad åt kultur och nu blev det ett konstverk. Den uttrycker den frustrationen som jag och många andra kände när metoo drog i gång och det är fortfarande viktigt att påminnas om, säger Moa Krestensen.

Hon var den som kom med förslaget om att skapa ett metoo-monument och menar att det var ett väl berett beslut.

– Det ingår i mitt jobb att ta initiativ och bevaka var det kan finnas möjlighet till konst. När jag väl kom upp i nämnden var det ett enhälligt beslut som försiggick av en lång process.

Hur hoppas du att de som ser konstverket tar emot det?

– När det gäller konst är likgiltighet det sämsta, man reagerar för eller emot. Förhoppningsvis reagerar man med kraft. Oavsett om man läser in metoo-rörelsen eller inte så är det ett fantastiskt verk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer