Kommunen föreslår att cyklisterna ska vara prioriterade över biltrafiken i de korsningar som inte är signalreglerade. Foto: SVT

Kommunen vill ge cyklisterna företräde i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli ännu lättare att ta cykeln istället för bilen i Umeå. Kommunen vill bland annat att cyklisterna ska få företräde på fler ställen i trafiken.

Kommunen har presenterat ett förslag på ett nytt cykeltrafikprogram. Kommunen föreslår bland annat att cyklisterna ska vara prioriterade över biltrafiken i de korsningar som inte är signalreglerade. Umeå kommun föreslår också att man ska separera gång och cykeltrafik på vissa vägar och bredda cykelvägar som används ofta. Det här för att göra det enklare för cyklister och trafikanter att ta sig fram på ett säkert sätt.

– Vi är allt fler som rör oss på gång- och cykelvägarna idag. Gångtrafikanter kan känna en otrygghet i att man inte hör cyklisterna när de kommer i hög hastighet relativt ljudlöst. Medan cyklisterna känner att de inte kommer fram som de vill, säger Katarina Bergström, trafikplanerare på gator och parker.

Ska se över saltanvändning

Kommunen föreslår också att sträckor där många cyklar ska snöröjas oftare än andra cykelbanor. Enligt Katarina Bergström, trafikplanerare på gator och parker i Umeå så kan det i framtiden komma en annan lösning än sopsaltet som har kritiserats av cyklister

– Man har testat lite olika med lite prover, men än så länge finns det inget som motsvarar sopsaltlösning. Nu har vi ett treårigt projekt där vi ska se vad sopsaltet ger för konsekvenser och vad kan man göra bättre. Efter den här vintern ska vi se över hur projektet gått och då får man naturligtvis framföra sina synpunkter, säger Katarina Bergström.

Fram till 21 december är förslaget ute på samråd. Synpunkter på förslaget kan lämnas till Umeå kommun. Därefter ska det nya cykeltrafikprogrammet klubbas igenom i tekniska nämnden i februari för att sedan godkännas i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.