Kommunen vill köpa sågen – trots gifter i marken

Uppdaterad
Publicerad

Den 29 maj kördes de sista stockarna genom sågverket i Vilhelmina. Nu vill sågens ägare – SCA – sälja hela industriområdet. Och det finns en spekulant: Vilhelmina kommun.

– Vi förhandlar med SCA om vi kan hitta en lösning. Något som kan gynna en positiv utveckling för småföretagare och entreprenörer, säger kommunalrådet Åke Nilsson (S).

En städpatrull med före detta sågverksarbetare är ännu kvar på det som  var den största arbetsplatsen i hela Vilhelmina. Tillsammans har de tre arbetarna 121 tjänsteår på sågen. Lennart Bergsten står ensam för 45 år....

– Det är tragiskt att sågen läggs ner, men allting har ett slut. Städjobbet räcker till den sista augusti, sedan blir det att gå till arbetsförmedlingen,konstaterar Lennart Bergsten.

Stor betydelse

För Vilhelmina kommun är det av stor betydelse att jobben som försvunnit ersätts med andra arbetstillfällen. Och varför inte – på sågområdet?

– Men lokalerna måste ju vara användbara. Annars blir de bara en belastning, konstaterar Åke Nilsson. 

SCA vill sälja hela området. Kommunen vill köpa. Till slut kan det bli – en prisfråga. Och veteranen Lennart Bergsten har sin åsikt klar:

– Noll kronor är vad kommunen ska betala. Kommunen har hjälpt SCA med billig mark – nu är det kommunens tur att få igen för den hjälpen.

Gjort miljöundersökning

Köpeskilling i mångmiljonklassen har nämnts i sammanhanget, men gamla miljösynder kan ligga förborgade i marken.

På uppdrag av SCA har konsultfirman Ramölls gjort en miljögeoteknisk undersökning.

Av den framgår att smärre arsenikrester från impregneringen kan ligga kvar, trots att det förorenade området sanerades när sågen senast bytte ägare – år 2000. En större risk är då att oljerester kan sippra ner i ett öppet dike, som leder ner till Vojmån. 

– Men alla miljösynder måste vara uppklarade innan vi går in som ägare, försäkrar kommunalrådet Åke Nilsson.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.