Kommunalrådet i Umeå kommun Hans Lindberg (S). Foto: SVT

Umeå kommun bantar fullmäktige för att minimera smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Krisgrupper aktiveras i kommunhusen i Västerbotten. Kommunerna skissar på olika scenarion om sjukfrånvaron blir stor. I Umeå kommun föreslås bland annat att kommunfullmäktige bantas.

I Västerbottens olika kommunhus pågår nu planering för att hantera corona-smittan. Beredskapsplaner antas och krisledningsgrupper ses över. I Umeå går man i riksdagens spår och kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige ska bantas.

– Nästa måndag, om att ordförande kan hänvisa till digitala möten, eller att man bara kallar in ordinare och inte ersättare, och fullmäktige föreslås minska i antal, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S).

Coronaviruset i Västerbotten

Även dagordningen föreslås begränsas och åtgärderna är ett steg i att minska smittspridning så att de olika nämnderna kan fortsätta fatta belsut.

Inlandskommunerna krislplanerar

I inlandskommunerna handlar mycket också om att planera för personalfrånvaro. Omsorg måste fungera även om en stor del av personalgruppen ligger hemma.

– Vi kan behöva planera om så att vi kan upprätthålla kärnverksamheten, säger Karin Ahnqvist, kommunchef i Robertsfors.

”Sjuka i hemmet kan känna sig trygga”

Kommunerna skissar på olika scenarion vad gäller sjukfrånvaro, och beredskapsplaner görs, och kan behöva revideras allt eftersom. I Vindeln säger ändå kommunchefen Therese Berg att de som har behov av omsorg ska känna sig trygga.

– Om det behövs så omfördelar vi personal så att vård- och omsorg säkras, säger hon.  Karin Ahnqvist i Robertsfors konstaterar att det är viktigt att ha planer, men också att det är viktigt att göra saker vid rätt tillfälle och i rätt ordning.

– Vi planerar för att det här kan bli långvarigt, åtgärderna måste räcka under lång tid, och vi hoppas att det finns förståelse för att allt inte kan göras direkt, utan måste ske i rätt takt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet