Hör Norsjöföretagarna om vad kommunens utdelning av presentkort kan betyda. På bilden Anna Bjuhr, salongsägare i Norsjö. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Västerbottens kommuners julklappar ska få igång handeln

Uppdaterad
Publicerad

Många företag har det tufft under pandemin – för att få igång den lokala handeln delar nu många av Västerbottens kommuner ut presentkort till sina anställda.

– Vi småföretag behöver allt stöd vi kan få, säger Anna Bjuhr som äger en massagesalong i Norsjö.

Under normala år brukar många kommuner bjuda på julbord eller liknande för sina anställda. Av förklarliga skäl är inte så fallet år 2020.

Istället delar flera kommuner i Västerbotten, till exempel Sorsele, Storuman, Umeå, Norsjö och Dorotea, ut presentkort till sina anställda. Med presentkortet kan de anställda sedan handla hos lokala företag.

– Vi har fått medel av staten utifrån den pandemi som pågår i Sverige. Då tycker vi att våra anställda ska få ta del av det, säger Mikael Lindfors (S), kommunalråd i Norsjö.

En halv miljon i presentkort för Norsjö

I Norsjö får de kommunalt anställda presentkort utifrån hur mycket de jobbat. De som jobbat halvtid eller heltid får fyra presentkort av ett totalt värde på 800 kronor. Totalt kostar det kommunen mellan 550 000 och 600 000 kronor.

Anna Bjuhr äger en massage- och spasalong i Norsjö. Hon berättar att året varit tufft för verksamheten och att utdelningen av presentkort är en välkommen åtgärd.

Hur länge klarar din verksamhet det rådande läget?

– Inte mycket länge till. Nu måste det vända, säger Anna Bjuhr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.