Butiksägaren Marie Andersson i Skellefteå har snabbt tvingats hitta nya vägar. Foto: Svt

Coronakrisen tvingar lokala butiker att bli digitala

Uppdaterad
Publicerad

Handeln blöder, företag går i konkurs och butiker tvingas mitt i coronakrisen vädja till kunderna att inte sluta handla helt. I Skellefteå tar lokala butiker också nya grepp för att inte gå under.

I slutet av mars gjorde Visit Skellefteå (som är ett samägt bolag mellan näringslivet och kommunen) en egen lokal enkät för att få en lägesbild över besöksnäring och handel.

– Människor som drivit företag i hela sitt liv och aldrig haft en betalningsanmärkning står nu i en situation där de tvingas prioritera vilka räkningar de ska betala, berättar vd Maria Broman.

Coronaviruset i Västerbotten

Enkäten visade att närmare hälften av de företag som svarade hade tappat femtio procent av sin försäljning. Svensk Handel ger ungefär samma bild av landet i stort och varnar för att tre av tio sällanköpshandlare kan tvingas stänga inom två månader.

Ny enkät om en dryg vecka

– Vi ska snart göra om vår lokala enkät eftersom den vi gjorde förra veckan bara gav en ögonblicksbild och mycket redan har hunnit förändras sedan dess, kommenterar Maria Broman.

Hennes kollega, centrumledaren Maria Rautio som är ute och träffar affärsägare konstaterar att läget är oerhört tufft:

– Samtidigt finns det en oerhörd kämparanda och många goda initiativ för att försöka hitta sätt att klara det här.

En av dem är Marie Andersson som driver en lokal inredningsbutik.

– Vi får försöka möta kunderna där de är istället, säger hon och berättar hur i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet