Foto: SVT

Kommunstyrelsen i Vilhelmina: Avveckla byskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Avveckla byskolorna i Nästansjö och Malgovik, så lyder beskedet från Vilhelminas kommunstyrelse. Förslaget kommer efter att kommunen dras med stora kostnader och måste i nuläget låna pengar föra att klara av att betala ut löner och sköta driften.

Under tisdagen sammanträdde kommunstyrelsen i Vilhelmina för att se över vilka besparingar som behöver göras i kommunen. Ekonomi i Vilhelmina kommun har nått ett allvarligt läge och kommunen tvingas nu låna 82 miljoner kronor för att klara driften.

Beslutet som skickas vidare till kommande kommunfullmäktige är att avveckla skolorna i Nästansjö och Malgovik och flytta årskurs 6 till Hembergsskolan, meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Förslaget om avveckling av byskolorna är lagt till att börja gälla höstterminen 2020 och att flytta årskurs 6 till Hembergsskolan hösten 2021.

Besparingar att vänta

Kommunen ska även genomföra organisationsförändringar vid Volgsjö skola samt Hembergsskolan. Malgomajskolan kommer även få i uppdrag att spara 10 miljoner kronor. Socialnämnden ska under 2020 sänka sina personalkostnader med tre miljoner kronor.

– Det är många kommuner i Sverige som lever under tuffa ekonomiska sparbeting, och Vilhelmina är inget undantag. Vi är medvetna om att detta kommer att ge konsekvenser, men vi måste genomföra åtgärderna för att ta vårt ansvar för kommunens ekonomi och utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson (C) i ett pressmeddelande.

Kommunfullmäktige ska nu ta ställning till förslaget och sammanträder 2 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vilhelminas krisande ekonomi

Mer i ämnet