Konflikt om jaktmarker blossar upp

Uppdaterad
Publicerad

Den redan infekterade realationen mellan Vapsten sameby och ortsbojaktlagen i Tärnaby har drabbats av en ny konflikt. I en skrivelse till Länsstyrelsen begär samebyn att få större jaktområden och fler älgar tilldelade sig, något som retat upp ortsjägare ordentligt.

Spänningarna mellan Vapstens sameby, andra samer i området och den övriga ortsbefolkningen har funnits under många år och Västerbottensnytt har berättat om meningsskiljaktigheter mellan parterna. Nu har en ny konflikt blossat upp i samband med en skrivelse till länsstyrelsen där samebyn vill minska andra jaktlags jaktområden och själva ha större områden att jaga på.

Väcker starka reaktioner

Länsstyrelsen har sedan en tid tillbaka tänkt se över jaktområdena i länet och i samband med det skickade Vapstens sameby en skrivelse till Länsstyrelsen där de vill minska ortsbojaktlagens jaktområden och utöka sina egna. Det här har väckt många starka reaktioner i bygden.

– Det här är fruktansvärt. Vi upplever det som en krigsförklaring från Vaptstens sida, så allvarligt är det. Relationen var dålig förut och den blir definitift inte bättre av det här, säger Bengt-Göran Burman, medlem i ett av ortsbojaktlagen.

Vill ha större område

Motiveringen till förslagen är enligt samebyn att de under längre tid fått otillräcklig tilldelning av områden. De vill ha större områden att jaga på och en högre tilldelning av älg eftersom de menar att inkomsterna från älgjakten har stor betydelse för enskilda renskötselföretagen.

– De har redan så stora områden att det räcker till. De behöver inte begärnsa våra områden. Vi förlorar halva vårt område.

Vill ta bort vissa jägare

Dessutom har Vapstens sameby i skrivelsen markerat namn i ortsbojaktlagen som är folkbokförda på annan ort och påpekat att dessa inte borde få jaga i området.

– Det här är fruktansvärt att man går igenom olika jaktlags sammansättning och väljer ut folk som ska bort, säger Bengt-Göran Burman.

Länsstyrelsen väntas ta beslut i frågan om jaktmarkerna till veckan. I samma veva ska årets tilldelning tillkännages.

Ordförande för Vapstens sameby, Lars-Anders Ågren, som författat skrivelsen, vill inte bemöta kritiken nu utan vill svara via mejl i ett senare skde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vapstenmålet

Mer i ämnet