Arkivbild. Foto: SVT

Konstsnö – inga konstigheter

Uppdaterad
Publicerad

Det blev bråttom för de ansvariga för backarna i Hemavan och Tärnaby under tisdagen. Tack vare att det snöade några centimeter och att det blev några minusgrader kunde slangarna dras och snökanonerna monteras för att starta snötillverkningen.

– Ja, vi har bara gått och väntat på att få sätta igång. Vi vill verkligen ha igång våra anläggningar, säger Hans Bromée, vd för Tärna Alpint.

Vi åker med på sexhjulingen från foten av Ingemarbacken i Tärnaby. Kompressorerna har redan startats och vatten pumpas från en liten tjärn uppe på fjället. Vattnet rinner ner och det blir självtryck när sedan vattnet ska upp i backen igen i de olika rören till sprutmunstyckena och kompressorerna hjälper till att få till en luftblandning som gör att det blir fin snö.

50.000 kronor per dygn

Hans Bromée uppskattar att det kostar cirka 50.000 kronor per dygn att hålla igång snötillverkningen. Totalt lägger Tärna Alpint ner omkring en halv miljon kronor under försäsongen för att få till snö i backarna.

– Det är helt klart värt att satsa de här pengarna. Det innebär att vi kan tidigarelägga öppningen av backarna någon månad. Och för oss handlar det om att vara beredda när professionella åkare och andra stora entusiaster kommer upp från kustregionen och andra delar av landet för att få stå på skidor, säger Hans Bromée.

– I dag är det en fördel för en skidanläggning att ha snökanonutrustning. Alla skidorter kämpar om att få kunder även vi i Tärnaby. Skillnaden är bara att vi har faktiskt backar som ger de rätta utmaningarna och som lockar fram talanger. Det har jag historiska bevis på, säger Hans Bromée och skrattar.

Endast natursnö

I Klimpfjäll vill man förlänga säsongen med konstsnö, men då krävs investeringar. Men än så länge ligger en ny konstsnöanläggning bara på planeringsstadiet.

– Vi kör bara natursnö. Vi har en gammal konstsnöanläggning men vi har inte investerat i den, det är på planeringsstadiet. Vi är en ganska liten anläggning och vi brukar ha bra med natursnö ändå. Vi skulle vilja ha konstsnö för att kunna öppna tidigare, för att erbjuda alpina träningsmöjligheter, säger Nils Åslund, skidområdesansvarig Klimpfjäll.

Öppningsdatum för några av länets anläggningar:

Visa

KLIMPFJÄLL – Endast natursnö, gör ingen konstsnö. Siktar på att öppna runt 13 december.

KITTELFJÄLL – Siktar på att öppna första helgen i december.

TÄRNABY – Siktar på att öppna helgen v 44.

HEMAVAN  – Siktar på att öppna helgen v 44.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat - snö

Mer i ämnet