Foto: SVT

Korvvagn flyttar in på museum

Uppdaterad
Publicerad

I centrala Umeå har det under de senaste åren handlat om korvvagnarnas utseende, Apbergets vara eller icke vara och om EU-migranters närvaro. Nu flyttar korvvagnen, talarstolen från Apberget och alla de andra uppmärksammade frågorna från staden in på Västerbottens museum.

Det handlar om gemensamma platser, vem som bestämmer vad som får finnas där och hur det ska se ut. Konstnären och fotografen Johannes Samuelsson har följt det här och dokumenterat, undersökt och samarbetat.

– Det handlar om kampen om det offentliga rummet, säger han, men också om vem som får synas. Det handlar om vilken sorts historia som får ta plats, men också om vilka människor som får ta plats.

Uppmärksammad korvvagn på museet

På utställningen finns Johannes Samulessons fotografier, men också delar av den research han gjort under årens lopp: tidningsartiklar, demonstrationsplakat, tv-inslag. Här finns Helmer Holms korvvagn, den som han under åren 2012-2013 kämpade för att få ha kvar när Umeå kommun ville att alla snabbmatsförsäljare i centrum skulle stå i vagnar som kommunen beställt. Till sist vann Helmer Holm och kommunens vagnar står på ett lager. Kommunen såg sig till slut besegrad.

Läs även: Nytt korvkrig i Umeå

Talarstolen från Apberget har flyttat in

Och på utställningen finns även, likt en stor gravsten, den forna talarstolen från Apberget. Den som revs hösten 2013 för att, som Umeå kommun sa, dra rör till Umeås nya galleria Utopia. Nu finns även talarstolen på ett av Umeå kommuns lager.

Läs även: Därför vill kommunen riva Apberget

Samarbetade med plåtslagare

En annan fråga som skapat debatt de senaste åren är EU-migranternas närvaro i Umeå och i centrum. Frågan syns på museet genom Johannes Samuelssons samarbete med plåtslagaren och hantverkaren Anton Ciurar och hans son Anton Clopotar. De har tillverkat 102 plåtkaminer till utställningen och Anton Ciurar tror att det han visar på museet är unikt och nytt.

– Jag tror inte att svenskarna har sett den här sortens kaminbyggen tidigare, säger Anton Ciurar.

– Vi håller oss till traditionen som är hämtad från folkkonsten.

Centrum – en plats för alla

Johannes Samuelsson vill att centrum och den offentliga miljön ska vara till för alla och att den ska planeras så att alla känner sig hemma där.

– Allt kanske inte handlar om shopping, säger han. Det kan också handla om möten eller att bara sitta och titta på andra människor. Eller att få värma sig i centrum fastän man inte har pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.