Kriminologen Tage Alaletho tycker att man borde öppna förundersökningen igen. Foto: SVT

Kriminologen: ”Borde öppna den igen”

Uppdaterad
Publicerad

Flera vittnen stödjer kvinnornas berättelse om att hockeyspelaren attackerat dom. Och nu menar universitetslektorn i kriminologi Tage Alalehto att utredningen borde öppnas igen. 

SVT har tidigare avslöjat vad kvinnorna sagt till polisen om hockeyspelarens attack på en krog i Östersund i helgen. Men polisens förundersökningsledare har avfärdat deras anklagelser med motiveringen att hockeyspelaren bara råkat göra något.

I går hänvisade polisens förundersökningsledare Mikael Lundberg till övriga vittnesmål till stöd för sitt beslut att lägga ner förundersökningen. 

Fylleskandalen

Kvinnornas berättelse får stöd

Men SVT har nu tagit del av hela förundersökningen och kan idag berätta att kvinnornas berättelse fått stöd av två personer som jobbar på krogen. En ordningsvakt har sett hur hockeyspelaren slagit mot en av kvinnorna så hon ramlade till marken. 

– De borde kunna öppna förundersökningen igen. De borde göra detta till ett principfall och ge allmänheten en signal att det här inte är acceptabelt, säger kriminologen och universitetslektorn Tage Alalehto när han via SVT får ta del av vittnesförhören.

Och det var inte bara ordningsvakten som säger att hockeyspelaren gav sig på kvinnorna. Även en bartender är förhörd som vittne. Han säger till polisen hur han ser att hockeyspelaren flög på kvinnan.  

Kunde ändrat rubriceringen

Tage Alalehto tycker att utredningen är tunn och att den, så som den ser ut nu, inte kan hålla för en misshandelsdom. Däremot kunde förundersökningsledaren ha ändrat sin rubricering från misshandel till till exempel ofredande, istället för att lägga ner ärendet.

– En förundersökningsledare har naturligtvis rätt att göra detta. Att konstatera att någon form av brott har begåtts, kanske inte just den som rubriken säger, men att då skriva om rubriceringen, säger Alalehto.

Ishockeyspelaren som blev förhörd dagen efter händelserna säger sig inte minnas händelsen men att han förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fylleskandalen

Mer i ämnet